.: | LIFE is either a daring adventure or nothing | moga ALLAH redha | :.

Followers

This is Me ..

My photo
ALLAH memilih kita untuk menerima kesusahan, supaya suatu saat kita boleh menyuarakan "Kekuasaan" ALLAH.. | hanya hamba hina, yang masih mencari cinta teragung, cinta sempurna.. cinta ALLAH |

Thursday, September 22, 2011

Petua Untuk Hati

Assalamualaikum..


tadi mase duk scroll up and down kt news feed fb yang makin nampak canggih tu,
tetibe ternampak 1 link kat salah 1 page yang aku like. 
bile bukak link tu...
wahh!! something good to read. 
sesuai untuk mereka2 yang hatinye tgh sedih2, berkecamuk..* mcm aku 

jom same2 baca dan take note.
insyaALLAH bole jugak membantu mententeramkan hati yang sedang berperang. 
ciwahhhh !!

.
.
.
.
.
.


Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

- Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

- Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

- Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah,kemasyarakatan dan sebagainya

- Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya

- Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati







haa.. oke ??
renung2kan dan selamat beramal..

dadaa .. ~

♥ .. Thank You, Syukran, Terima Kasih Sudi Lawat Sini .. ♥

copyright by Azwani | Mencari Cinta Teragung